Thee met citroen werd jarenlang beschouwd als een gezonde, verwarmende drank. Maar later begon men ons bang te maken voor dit toevoegsel. En inderdaad bevatten theebladeren aluminium, dat onder invloed van citroenzuur in de thee terechtkomt. De hoeveelheden zijn echter zo klein dat we niets te vrezen hebben. Het gevaar schuilt echter in iets anders, dat we vaak onderschatten. En dat is niet de toevoeging van melk of zelfs suiker of zoetstoffen.
Het is inderdaad zo dat bij contact met hete thee en metalen serviesgoed schadelijke verbindingen kunnen ontstaan, zoals aluminiumcitraat. Maar we drinken thee toch uit een glas of een porseleinen kopje. En citroen is op zich een waardevolle toevoeging. Het is een natuurlijke bron van vitamine C, die niet alleen de smaak van thee verrijkt, maar ook een vleugje frisheid toevoegt. Er is dus geen reden om bang te zijn voor een schijfje citroen of een paar druppels sap – tenzij we fan zijn van thee in zijn pure, klassieke vorm.
Wanneer is thee schadelijk? Het gaat niet om citroen, melk of suiker

Het blijkt dat het probleem helemaal niet de citroen is, maar de temperatuur van de drank. Te hete thee kan een reëel gevaar voor onze gezondheid vormen. Een te hoge temperatuur beschadigt het delicate slijmvlies van de slokdarm, wat – als het regelmatig gebeurt – tot ernstige gevolgen voor de gezondheid kan leiden.
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat het drinken van dranken met een temperatuur van meer dan 60-65 °C het risico op slokdarmkanker verhoogt. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) heeft enkele jaren geleden zeer hete dranken al geclassificeerd als “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Dit is een duidelijke waarschuwing, vooral in de koudere maanden, wanneer velen van ons de neiging hebben om thee te drinken zodra deze is gezet.
Thee is veilig, maar drink het niet heet
De oplossing voor dit probleem is verrassend eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld – wacht een paar minuten tot de thee is afgekoeld tot een temperatuur die je mond niet verbrandt. Op deze manier vermijden we niet alleen gezondheidsrisico’s, maar kunnen we ook ten volle genieten van de smaak van onze favoriete drank. En wat met citroen? Die kunnen we gerust toevoegen – dat kan geen kwaad.
Onderzoek toont aan dat het drinken van matige hoeveelheden thee met citroen geen gevaar oplevert voor volwassenen – aluminium wordt zeer slecht opgenomen, minder dan 1 procent, dus de hoeveelheid in het bloed verandert praktisch niet
– stelt diëtiste Anna Jedrej gerust, en voegt eraan toe dat alleen bij kinderen matiging geboden is, omdat zij in verhouding tot hun lichaamsgewicht relatief meer aluminium binnenkrijgen.
Het is dus de moeite waard om te stoppen met het demoniseren van dit populaire toevoeging aan thee. Laten we ons in plaats daarvan concentreren op wat echt belangrijk is: de juiste temperatuur van de drank. Hierdoor wordt thee niet alleen een smakelijk, maar ook een veilig genot voor winteravonden.