Steeds meer onderzoeken tonen aan dat transvetten het hart- en vaatstelsel daadwerkelijk beschadigen, chronische ontstekingen verergeren en het risico op dementie kunnen verhogen. Dit is niet langer een theorie in de media – biomarkers, meta-analyses en het officiële standpunt van de WHO bevestigen dat het beperken van transvetten een van de zekerste manieren is om het hart en de hersenen te beschermen.
Wat zijn transvetten en waar komen ze vandaan?
Transvetten (trans-vetzuren, TFA) zijn een groep onverzadigde vetzuren die van nature voorkomen in dierlijke producten (vlees, melk) of industrieel worden geproduceerd door gedeeltelijke hydrogenering van plantaardige oliën (bijvoorbeeld in margarine, bakvetten, gefrituurde voedingsmiddelen, veel fastfoodproducten en snoepgoed).
Industriële transvetten (iTFA) zijn het onderwerp van steeds meer onderzoek en regelgeving, omdat juist hun invloed op het lichaam het schadelijkst is. De WHO en talrijke wetenschappelijke overzichten beschouwen de eliminatie ervan als een prioriteit voor de volksgezondheid.
Het verband tussen de consumptie van industriële transvetten en hart- en vaatziekten is goed gedocumenteerd. TFA’s verhogen het niveau van “slecht” LDL-cholesterol en verlagen het niveau van “goed” HDL-cholesterol, bevorderen ontstekingen en werken atherosclerose in de hand; deze mechanismen vertalen zich rechtstreeks in een groter risico op een hartaanval, beroerte en vroegtijdig overlijden. Talrijke overzichten en rapporten van de afgelopen jaren bevelen aan om iTFA’s in voedingsmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn, te beperken of volledig te verwijderen.

Zijn transvetten ook schadelijk voor de hersenen?
In 2019 werden in het tijdschrift “Neurology” de resultaten van een groot Japans onderzoek gepubliceerd: onderzoekers hebben de concentratie van elaïdinezuur (het belangrijkste industriële TFA) in het bloed van personen van ≥60 jaar gemeten en deze gedurende ongeveer tien jaar gevolgd. Hogere concentraties elaïdinezuur waren significant geassocieerd met een hoger risico op dementie en de ziekte van Alzheimer, zelfs na correctie voor typische risicofactoren en voedingskwaliteit. Dit is een belangrijk signaal, omdat er gebruik werd gemaakt van een bloedbiomarker en niet alleen van voedingsverklaringen.
Dit betekent echter niet dat een oorzakelijk verband honderd procent bewezen is. De meeste populatiestudies zijn observationeel van aard en kunnen worden beïnvloed door andere factoren. Niettemin is de mechanistische verklaring voor dit verband logisch: transvetten versterken ontstekingsprocessen en vaatziekten, die op hun beurt de schade aan de hersenen en het risico op dementie vergroten.
Tegelijkertijd neemt het aantal onderzoeken toe dat een verband legt tussen een hoge consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen (waar iTFA’s vaak een van de ingrediënten zijn) en tal van negatieve gezondheidsresultaten, waaronder hart- en stofwisselingsproblemen en psychische stoornissen.
Hoe iTFA vermijden?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept al lang op tot de eliminatie van industrieel geproduceerde transvetten en heeft het REPLACE-programma gelanceerd om iTFA uit de voedselketen te verwijderen.
“Meer dan 278.000 sterfgevallen per jaar wereldwijd kunnen worden toegeschreven aan de consumptie van industrieel geproduceerde transvetten”, lezen we op de website van de WHO.
Volgens de aanbevelingen van de WHO moet de totale consumptie van TFA minder dan 1% van de dagelijkse energiebehoefte bedragen.
De regeringen van sommige landen (bijvoorbeeld Denemarken, Canada en Singapore) hebben verboden of beperkingen ingesteld voor gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën – een politieke maatregel die is ingegeven door sterke epidemiologische bewijzen met betrekking tot het hart en toenemende signalen met betrekking tot de hersenen.
Hoe kun je jezelf in de praktijk beschermen tegen gevaarlijk voedsel? Veranderingen kun je het beste al tijdens het winkelen doorvoeren:
- lees etiketten en vermijd producten die “gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën” of “trans” bevatten;
- beperk fastfood, snoep, kant-en-klare taarten en gefrituurde producten;
- kies in plaats van harde margarine en slecht beschreven industriële vetten voor ongeraffineerde oliën (olijfolie, koolzaadolie), noten, zaden en vette vis – dit zijn vetten die in onderzoeken in verband worden gebracht met een betere gezondheid van hart en hersenen;
- geef de voorkeur aan diëten met bewezen cognitieve voordelen, zoals het mediterrane dieet of het MIND-dieet.
De gegevens over het verband tussen de consumptie van transvetten en hartziekten zijn solide, maar het effect op het risico op het ontwikkelen van dementie moet nog verder worden onderzocht. Er is ook onderzoek nodig om te verduidelijken of het effect rechtstreeks voortvloeit uit de toxische werking van TFA op het zenuwweefsel, of indirect door een verslechtering van de vasculaire toestand en het metabolisme. Totdat er eenduidige resultaten bekend zijn, lijkt preventie door middel van voeding echter een verstandige en eenvoudig toe te passen manier om uw gezondheid te beschermen.